Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Aantal werknemers: Neste totaal ca. 500, Neste Rotterdam ca. 150
Verwachting voor 2020: Wereldwijd marktspeler  in de productie van duurzame brandstoffen, waaronder biopropaan.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Neste brengt met de fabricage van biopropaan binnenkort een nieuwe duurzame brandstof op de markt. Door de voordelen van gas boven vloeibare brandstoffen is de vraag naar propaan voor LPG-applicaties groot. Biopropaan is een duurzaam product dat de uitstoot van broeikasgassen bij LPG gebruik zal verminderen. Het nieuwe en milieuvriendelijke product zal binnen een paar jaar worden gelanceerd. Op dit moment fabriceert niemand een soortgelijke brandstof en wordt ’s werelds eerste productiesite voor biopropaan gebouwd op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.

Biopropaan een LPG

In welke opzichten verschilt biopropaan van het biogas dat al op de markt verkrijgbaar is? ‘Biogas staat doorgaans voor duurzaam, natuurlijk gas.’ legt Timo Sarikkola, van Nestlé uit. Naast dit biogas wordt nu een nieuw product geïntroduceerd: biopropaan of duurzame LPG. LPG (Liquefied Petroleum Gas) wordt al veel gebruikt voor koken en verwarmen, als een brandstof voor auto’s en in industriële toepassingen. De naam onthult het grootste voordeel van het product: propaan is, net als butaan, de andere LPG variant, bij kamertemperatuur een gas, maar kan vloeibaar worden gemaakt door het onder druk te zetten. Dit is handig voor transport en opslag.

Vanuit een technisch oogpunt heeft biopropaan precies dezelfde eigenschappen als fossiele propaan, wat maakt dat biopropaan op exact dezelfde manier kan worden gebruikt als normale LPG. Het is in tegenstelling tot de fossiele tegenhanger echter een zeer milieuvriendelijk en duurzaam product. De biopropaan wordt gegenereerd als bijproduct bij het produceren van Neste’s NEXBTL duurzame diesel. Bij dit productieproces wordt een gas gewonnen dat rijk is aan propaan; meer dan de helft van het mengsel bestaat uit propaan. Op het terrein van de Rotterdamse raffinaderij wordt nu een nieuwe productie-eenheid gebouwd om het propaan te scheiden en om te zorgen dat het biopropaan verscheept kan worden vanaf Neste’s eigen pier om flexibele aflevering naar verschillende marktgebieden te verzekeren.

Neste en SHV energy

Het plan is om aan het einde van 2016 te starten met de verkoop van biopropaan. De raffinaderij van Neste Rotterdam produceert circa 800.000 ton NEXBTL diesel per jaar. Het jaarlijkse productievolume van biopropaan zal rond de 30.000 tot 40.000 ton liggen, afhankelijk van hoe de raffinaderij wordt geoptimaliseerd. Neste tekende een overeenkomst met SHV energy, dat de eerste vijf jaar alle geproduceerde biopropaan afneemt. SHV Energy zal het gas op de Europese markt brengen.

www.neste.nl