Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Werkt aan deze innovatie sinds: 2008
Aantal werknemers: 8
Verwachting voor 2020: De 4FOLD inklapbare zeecontainer is wereldwijd geaccepteerd in de containerindustrie. Er varen er ruim 100.000 rond.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Gemiddeld is 40% van de containers die vervoerd worden over land en 20% van de containers op zee leeg. Alleen al in de haven van Rotterdam passeren meer dan 11 miljoen containers per jaar. Leegtransport wordt veroorzaakt door een onbalans in de handel. Doordat veel productie in Azië plaatsvindt, komen er veel volle containers deze kant op terwijl er aanzienlijk minder producten de andere richting op gaan. Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan 25 miljard euro uitgegeven aan het verplaatsen en opslaan van lege containers.

De 4FOLD container

De revolutionaire 4FOLD container is de eerste en enige volledig ISO-gecertificeerde 40-voets HC inklapbare container in de wereld. Uitgevouwen voldoet de 4FOLD aan precies dezelfde eisen als een conventionele 40-voets HC container. Vier ingevouwen 4FOLD containers hebben precies het volume van 1 standaard container.

Sinds 2013 varen en rijden 4FOLD containers over de wereld. Met het inzetten van de 4FOLD container worden over de gehele transportketen kosten bespaard; van het fysieke transport, de overslag tot de opslag. De infrastructuur wordt ontlast dankzij de inklapbare container; schepen kunnen in de haven sneller worden geladen, de rijen met vrachtwagens met lege containers voor de terminal worden aanzienlijk verkleind en er is veel minder ruimte nodig voor de opslag van containers.

Daarnaast is de 4FOLD duurzaam door de belasting van containers op de transportketen te reduceren. Doordat er in één beweging vier lege containers worden verplaatst, is er een besparing van drie hijsbewegingen. Deze besparingen vinden plaats bij vertrek, overslag en aankomst. Er hoeft slechts één vrachtauto naar de haven te rijden in plaats van vier. Vier lege containers worden in één hijsbeweging aan boord gebracht. Hierdoor ligt een schip korter aan de kade en kan het zonder tijdverlies langzamer varen en daardoor brandstof besparen. Doordat er in één beweging vier lege containers worden verplaatst, worden er minimaal 15% minder emissies uitgestoten dan bij standaard containers.

De huidige gebruikers van 4FOLD vormen een afspiegeling van de transportwereld; van grote reders uit Azië die 4FOLD inzetten tussen China en Amerika tot regionale transporteurs in Europa die wekelijks naar Groot Brittannië transporteren.

Holland Container Innovations

Met medewerking van de TU Delft ontwikkelde Holland Container Innovations (HCI), opgericht in 2008, een vouwbare container waarmee de kosten van leegtransport drastisch worden verlaagd. De 4FOLD inklapbare container werd eind 2014 officieel gepresenteerd en gedemonstreerd in haar thuishaven Rotterdam tijdens de grootste containerbeurs van Europa, de Intermodal 2014 in Ahoy. Steeds meer containergebruikers zien de voordelen van de inklapbare containers voor hun logistieke processen en de daarmee gepaard gaande besparingen.

www.hcinnovations.nl