Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Werkt aan deze innovatie sinds: 2014
Aantal werknemers:16
Verwachting voor 2020: Het gebouw is niet alleen een energieplus gebouw maar tevens een accelerator voor duurzame energieopwekking en circulaire economie.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Met de Dutch Windwheel wordt een unieke landmark toegevoegd aan de Rotterdamse skyline. Het ontwerp bestaat uit een tweetal ten opzichte van elkaar verschoven ringen met een lichte, open constructie. Doordat haar fundament in het water staat, lijkt het alsof de Dutch Windwheel boven het water zweeft. De verschillende ringen geven niet alleen een spectaculaire aanblik, maar zorgen tevens voor een gedifferentieerd uitzicht. In de buitenste ring draaien veertig cabines (een zogenaamde reuzencoaster), de binnenste ring huisvest een hotel, kantoren en appartementen.

Ongekende attractie

Daarnaast is de Dutch Windwheel een spectaculaire attractie. Bezoekers kunnen vanuit de cabines in de reuzencoaster genieten van een ongekend uitzicht over Rotterdam en de wijde omgeving. De cabines zijn uitgerust met ‘smart walls’, glazen panelen voorzien van een virtuele informatielaag die de bezoeker vertelt wat hij ziet. Hologrammen fungeren als virtuele gids. En in de 3D-rollercoasterbioscoop kan een interactieve rit door de geschiedenis van het Nederlandse watermanagement worden gemaakt.

Duurzaam icoon

De Dutch Windwheel is het duurzame icoon van de toekomst. Het is ontworpen voor demontage en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. Bovendien is de Windwheel een showcase voor de regionale CleanTech Delta en een platform voor innovatieontwikkeling. Het moet een dynamische ‘accelerator’ worden voor technische en technologische innovaties, onder meer op het gebied van hernieuwbare energie en inclusief & circulair ontwikkelen. ‘Dynamisch’ omdat de Windwheel ook nadat hij is gebouwd ‘upgradable’ moet zijn.

EWICON windtechniek

Een van de innovaties die met de ontwikkeling van de Dutch Windwheel verder wordt gebracht is de EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) techniek, ontwikkeld door de TU Delft. Deze windenergieconvertor zet windenergie om in elektriciteit zonder gebruik te maken van draaiende mechanische onderdelen. In het midden van de binnenste ring bevinden zich stalen buizen waarover de wind elektrisch geladen waterdruppels verplaatst. Hiermee wordt energie opgewekt, die door de gebruikers van het gebouw gebruikt kan worden. Ten opzichte van een traditionele windmolen betekent dit minder slijtage, lagere onderhoudskosten en geen geluidsoverlast of slagschaduw. Dat maakt de Dutch Windwheel tot de meest innovatieve windmolen ter wereld.

Een nieuw verhaal

Een windmolen waarin je kunt wonen. Of een rollercoaster die energie opwekt. Met de Dutch Windwheel is Nederland een icoon met wereldwijde uitstraling rijker. Het vertelt het verhaal van Nederland en levert Nederland een nieuw verhaal. Het is een duurzaam icoon en een wereldwijde icoon voor duurzaamheid.

www.dutchwindwheel.com